Forum Wydzialu Gornictwa i Geologii
jak sie ktos za to zabierze niech napisze czy mu 3 kalka czyli intersekcja pokładu wegla wychodzi rownolegle to pozostałych dwoch. bo ja robie ja 4 raz i caly czas warstwice mi sie przecinaja. zaczynam miec watpiwosci czy dane w tabelce zostały dobrze podane bo:
- dla otworu 1 mamy : W =10, 20 i 40 więc początkowo maleje o 10 potem o 20,
- dla otworu 2 mamy : w= 20, 30 i 50 więc tak samo maleje o 10 i potem 20,
- dla otworu 3 mamy: W= 40, 50 i 60... i tu jest problem bo maleje o 10 i potem tez o 10, jakby malało o 20 drugi raz to wtedy wartwice na wszystkich 3 kalkach wychodza rownolegle,, a przez to ze 3 otwór ma inną "proporcję" wartwice 3 kalki przecinaja sie z pozostałymi.
Komuś wychodzi tak samo? czy tylko ja mam taki problem?
Ja jak nałożę te 3 kalki na siebie to wszystkie mi się przecinają a raczej nigdzie żadnego błędu nie popełniłem...
Ostatnio edytowany przez Slawek (2013-03-04 20:13:31)
wiecie co ja tez mam ten sam problem co wy, trzecia kalka mi sie przecina z pozostałymi ale nie pod jakimś dużym kątem tylko pod małym i dzwoniła do mnie Ola ze jej to samo sie robi. Myśle że to jest jakiś błąd bo 4 razy robiłam i ciagle to samo wychodzi
Nowy użytkownik
Warstwice każdej warstwy będą pod innym kątem, bo każda warstwa ma inne nachylenie i w inny kierunku, wynika to z różnic wysokości między mini, czyli wyobraźcie sobie stół na 3 nogach, dajcie każdemu inne długości nóg i będa inaczej nachylone blaty. Te warstwice odzwierciedlają przykładowe linie biegu warstwy. pytanie z innej beczki, poda mi ktoś w zadaniu z fizyki tym pierwszym z obliczaniem prądu wyjściowego jaka jest moc przy jednym rezystorze od którego był początek liczenia?
korneliataczała napisał:
poda mi ktoś w zadaniu z fizyki tym pierwszym z obliczaniem prądu wyjściowego jaka jest moc przy jednym rezystorze od którego był początek liczenia?
Z tego co ja mam to 16 Wat
Właśnie skończyłem robić te 3 mapki i u mnie wszytko wygląda chyba porządku. warstwice mi się nie przecinają, choć czasami się prawie nakładają.
Jakich kolorów trzeba użyć by pomalować ta mapkę
czwartorzęd - zółty
trzeciorzęd - pomarańczowy
pokład węgla- szary
ale chyba jeszcze karbon ??
Moim zdaniem pani doktor mówiąc, że warstwice powinny być równoległe do siebie mówiła o kalkach nr 1 i nr 2. A powinny być równoległe dlatego, że w czwartorzędzie i trzeciorzędzie miąższość pomiędzy otworami wzrasta stale o 10 m, zaś w trzeciorzędzie i pokładzie węgla miąższość pomiędzy otworami zmienia się raz o 10m a raz o 20m, przez co kąt linii pomocniczych na rysunku nr 3 jest trochę inny niż na na kalkach 1 i 2. Zależy to oczywiście od założonych na początku wysokości otworów( u mnie: 1. 540 mnpm, 2. 680 mnpm. 3. 460mnpm). W moim przypadku warstwice na kalce 1 i 2 są równoległe do siebie.
Ostatnio edytowany przez Divx (2013-03-07 19:15:06)
Wszystko chyba zależy od danych... no mi się warstwice nie pokrywają. mam na myśli czwartorzęd i trzeciorzęd. jutro zrobię pokłąd węgla bo dzisiaj się dość nad tym nawkurzałem xD i postaram się tu napisać jak mi wyszlo